Monday 21 October 2013

Nagy őszi lehalászás a tatai Öreg-tavon

Tudjátok, mi az a lehalászás? 
Lecsapolnak a tóból egy csomó vizet. A maradék vízben a halak nem férnek el, ezért ki kell szedni őket, hogy elvigyék őket egy nagyobb vízbe. Illetve a szerencsétlenebbek nem mennek másik vízbe. Halászlébe, serpenyőbe, grillrácsra és forró olajba mennek…
De térjünk vissza a lehalászáshoz. Úgy történik, hogy csónakos és derékig gumicsizmás emberek 400 méteres hálót dobnak az Öreg-tóba, majd kihúzzák szép lassan a partra. A háló tele lesz hallal, és lehet belőle válogatni.

Kértem gazdától képeket, hogy megmutassam, milyen is volt ez a lehalászós dolog idén a tatai Öreg-tó partján.

Ez volt a tó széle, ahol az emberek húzták a hálót:



Itt már a partnál voltak a halak, ahol az emberek tülekedtek értük:


Boci csatlósom nem túl okos, ezért ő csak bambán bámult maga elé, és a tavat nézve az élet értelméről filozofált

A halaknak nagy fesztivált is rendeztek sok halas kajával, vásárral, tömeggel. A fesztiválra mi kistermetű ebek is bemehettünk, már reggel 9 órakor toporogtunk a tóparton, hogy a halászást lessük.
Az esemény után még korán lett volna halat enni (legalábbis gazdáknak, az én bioritmusomba simán belefért volna fél kiló pontyszelet), ezért elsétáltunk a közeli Cseke-tóhoz és a körülötte lévő angolparkhoz.
Körbesétáltuk a tavat a körülötte futó szép őszi sétautakon. Nyugisabb hely volt, mint a nyüzsgő Öreg-tó, tele volt őszi illattal és hulló falevéllel.
A bundám egészen beleolvadt a tájba, észre sem lehet venni, ugye?


 A tó körül voltak kis mesterséges szigetek is fahidakkal, lehetett padon üldögélni, napocskázni, más kutyákkal szaladgálni.


 Árnyékban, rejtőzködve...

Pihenek egy csöppet...

A tókerülés után visszatértünk a halas fesztiválra, és végre vettünk halat! Ilyen sokan ültek már az asztaloknál, de azért a nagy tömegben hal és hely is jutott nekünk.


Ezeket a csodálatosan ínycsiklandozó harcsaszeleteket és pisztrángot faltuk be gazdákkal: nekem és Bocinak is jutott belőle bőven.


Még legalább 3 ilyen pisztrángot el tudtam volna ropogtatni, de vigyáznom kell a vonalaimra… gazda szerint...

A halacskákat egy Öreg-tó kerülő 2 órás sétával mozogtuk le: az erdő nagyon szép volt így ősszel, sokat szimatoltunk és csatangoltunk. A túlparti sétányon pedig kutyusokkal barátkoztunk és a parti homokban randalíroztunk.

 Hűen önmagamhoz: elbújtam Boci mögé a fényképező elől

Bandázás egy izgága vizslával és egy félénk terrierrel


Végül a kötelező kép a tatai várral:


Megint nem csalódtam Tatában. Ha lesz sok hal, jövök máskor is!

No comments:

Post a Comment