Wednesday 6 November 2013

Őszi bográcspörkölt főzés

A kivételesen szép őszi idő arra ösztönözte egyik hétvégén a gazdákat, hogy két kiló malachusit feláldozva megfőzzék életük első bográcspörköltjét ebédre. Az ötletet én is támogattam, sőt segítettem is! Már amennyire a hús előkóstolása és a húskockázás alatti láb alatt toporgásom, nyüszítésem, ugatásom segítségnek számít…

Mivel aktív résztvevő voltam az előkészületnél és a főzésnél, leírom tudományosan a bográcspörkölt készítését fajtársaim számára!

A bográcspörkölt elkészítését legjobb a főzés előtti napon a hús felkockázásával kezdeni. Ezt azért érdemes előre megtenni, mert így már a főzés előtt napon is jól belakhatunk a lepotyogó húskockákkal és cafatokkal. Másnapra pedig lesz újra hely a gyomrunkban, hogy teletömjük hússal.
A főzés napján már korán reggel egy-két falat hússal ellenőrizni kell a malacka minőségét, hátha éjszaka megromlott a hűtőben!
A főzést tűzgyújtással kezdjük, ami baleset- és életveszélyes, bízzuk a gazdákra!
A bográcsban először margarint és libazsírt olvasztunk (vagy szalonnakockát, amit szükséges előkóstolni). Teszünk bele hagymát, pirospaprikát, fűszert, paprikát, paradicsomot és hasonló teljesen felesleges dolgokat, amik rossz ízűek, büdösek, kutyák számára fogyaszthatatlanok, de a végtermékben szerencsére nem érződnek.
Most jön a hús! Ismét előkóstoljuk!
Aztán egy csomó víz, majd a főzés legelviselhetetlenebb része: a várakozás!
Ez akár órákig is eltarthat! Ha vendégek is érkeznek, ilyenkor az időt potya-simogatások begyűjtésével, hízelgéssel, napozással vagy ugatással tölthetjük.
Ha már fő egy ideje a pörkölt, szükséges kóstolgatni. Vigyázat, a hús meleg, a gazdának jól meg kell fújnia, mielőtt beteszi a szánkba!
Ha végre-valahára megpuhult a hús, vörösbort kell bele zuttyintani. Jó sokat! Ez is teljesen felesleges adalék, a hús enélkül is finom lesz, csak állítólag borral trendi.
Ha elkészült a bográcspörkölt, már csak a kunyerálás, nyüszítés, asztal mellett sorbanállás, toporzékolás, végül a tányérok kinyalása van hátra!
Jó étvágyat!


 Gazdi kevergette a pörköltemet. Hm… még most is érzem azt a finom illatot!


 Boci két kóstolás között feltöltötte a napelemeit

 És még pózolt is. Hiába tanítottam neki, hogyan kell anti-fotogénnek lenni!

 „Helló rokon! Te ki is vagy pontosan?”

„Tudod mit? Nem is számít, hogy ki vagy. Az a lényeg, hogy kényelmes vagy!”


No comments:

Post a Comment